Kiemelt, Mandalák, festmények

Selyem mandaláim

A mandalafestést sok-sok évvel ezelőtt üvegen kezdtem. Üvegesnél vágattam kerek üveglapokat és azokra terveztem mandaláimat. Mostani alkotásaim felől visszatekintve ezek még kezdetleges próbálkozások voltak, és nem voltak annyira harmonikusak a színvilágukban, hogy megmaradjak ennél a technikánál.

Az üveg után jött a selyem. Első selyemfestő próbálkozásaim is kissé suták voltak, aztán egyre jobban éreztem a kezem alatt. Sőt, úgy érzem, a színárnyalatokban is sikerült sokkal tetszetősebbeket alkotnom, mint az üvegre festett változatoknál.

A selyem csodálatos anyag, lágy, finom, légies, áttetsző, puha…. és festeni valami mennyei élvezet: látni, ahogy a selymen végigfut a színes festék…. és alakul a mű…. kimondhatatlan…

Selyem mandaláimat hernyóselyem anyagra festem. Vannak gyárilag drótra feszített kerek változatok is, 20 és 25 cm-eseket alkotok ezekből. Előnyük, hogy egyszerű őket postázni, nem kell külön bekeretezni őket, akár ablakba is akaszthatók, de én inkább falra ajánlom őket. Egy egyszerű falba fúrt csavarra rátehetők a karimájuk miatt. De bátran átfűzhető rajtuk cérna is, anélkül, hogy sérülne az anyag.

Keretezett mandaláimat először keretre feszítve festem meg, majd kartonlapra feszítem. Ezt követően viszem el az üvegeshez kereteztetni, mely során akasztót is kapnak. Postázásuk csak csomagként oldható meg, viszont tartós és ékes dísze lehet otthonunknak, harmóniát varázsolhat a szobánkba, nappalinkba.

Selyem mandaláim mellett akrilfestett mandalák is találhatók a kínálatomban, melyeket fára feszített vászonra festek. Kevesebbet ugyan, mint selyemből, de igyekszem néha erre is időt szakítani.

Egy kis ízelítő selyem munkáimból:

 

Mentés