Gondolatok, írások, Levendulás szépségek

Levendula buzogány készítése lépésről lépésre, videóval

Az alábbi bejegyzésben megmutatom részletesen, hogyan tudsz levendulából illatos, dekoratív buzogányt készíteni, melyet felhasználhatsz akár vázába lakásdísznek, akár fiókokba, szekrényekbe molyűzőnek.

Előnye az ilyen formában tartósított levendulának, hogy a levendula szinte az eredeti önmagában marad meg, valamint előnye a koszorúkkal, csokrokkal szemben, hogy nem potyog, hiszen önmagába zárjuk a virágzatát.

Kedves ajándék is lehet a saját készítésű levendulabuzogány. Olyan titkokat is elmondok, amik  az interneten fellelhető videókban és leírásokban nincsenek benne.

Nos, először is fontos, hogy milyen levendulából készítjük a buzogányt. Mindenképpen frissen szedett legyen a levendula, melyből készíted, melynek szára nem törik, megvan benne a kellő nedvesség ahhoz, hogy kellően hajlékony legyen. Már az előző nap leszedett levendula sem tökéletes erre a célra.

Fontos, hogy lehetőleg hosszú szárú levendulát válassz! Hosszú szárú levendula pl. az angol levendula, mely ugyan nem annyira élénk lila, mint a francia változat, viszont szára jóval hosszabb és virága is erősebben illatozik. Egyszóval: a frissen szedett, még nem száraz angol levendula a legmegfelelőbb erre a célra.

Miután leszedted a levendulát, a száráról szedd le a leveleket és az esetleges elágazásokat. A legjobb, ha elágazás nélküli levendulát szedsz, hiszen ezen a ponton a levendula kicsit gyengébb, és esetleg törni fog a későbbiekben a készítésnél.

Lehet vékonyabb és vastagabb levendulabuzogányt készíteni, ám ami fontos, hogy páratlan számúval dolgozz! Én az interneten egy 11 szálas videót találtam, ám azt megalkotva nekem túl sovány lett. Így jelenleg a 17 szálas a kedvencem. Ez nem túl vastag, de nem is túl vékony, éppen jó. 🙂

Szükség van még a 17 szálhoz kb. 2,3 méter hosszú, 6 mm széles szatén szalagra. (Vékonyabb buzogánynál elég kevesebb szalag is, ha 17-nél több szálból készítesz, akkor ennél is hosszabb szalagot számolj!)

Ha mindez megvan, kezdhetjük is!

Tedd egy csokorba a levendulákat! A virágfejek alsó része egy vonalba essen! Ezt követően kösd át őket a szalaggal úgy, hogy az egyik oldalon egy rövidebb (kb. 20-25 cm), a másik oldalon pedig a hosszabbik rész legyen, majd köss rá csomót, hogy ne engedjen el!

Ezt követően a rövidebb szálat fogd hozzá a többi virághoz, majd a levendula szárait a kötés alján kezdd el szálanként visszahajlítani óvatosan úgy, hogy a szálak ne törjenek el! Szépen, körbe haladva hajtsd vissza a szárakat, hogy a virágokat kívülről befedje! Ami eddig a csokrunk alja volt, az lesz most a buzogányunk teteje.

Ezek után igazítsd el a levendula szárakat körben úgy, hogy nagyjából egyenlő távolságra legyenek egymástól! Ez a szövés szépségének fontossága miatt szükséges. Ha nem sikerül, az első két-három sor beszövése után is korrigálhatsz még rajta. A hosszú szatén szalaggal kezdd el a szövést! A rövid szalag a szövés befejeztéig bent marad a virágok között a csokorban. A művelettel tehát körbeszőjük a levendula virágzatát. A szövés úgy történik, hogy a szalag egy szár felett, majd egy szár alatt haladjon. Ha körbeértünk a soron és valóban páratlan számú szárat kötöttünk a csokorba, akkor pont ki fog jönni, hogy az előző körben fent lévő szalag most a szár alá fog kerülni.

Ha vékony a csokor, valami erősítő drótot (kötőtűt) dughatunk a fent keletkezett résbe, de vastagabb csokor tartja magát, annál talán nincs is annyira szükség rá. A munka végeztével természetesen ezt eltávolítjuk.

Kezdés

Második sor:

Míg szövünk, egyik kezünkkel (jobb kezesek a bal kézzel) végig lefogjuk a levendula szárait, ahogy a képen látható, jobb kezünkkel pedig enyhén mindig a soron következő szálat emeljük fel és bújtatjuk alá a szatén szalagot (lásd videóban!). A szalagnál figyeljünk, hogy ne tekeredjen meg, tehát mindig a fényes fele nézzen kifelé!

A szövés menete videóban:

Szövés közben figyelj oda, hogy a szatén szalagot mindig felhúzd az előző sorhoz, tehát ne maradjon a sorok között hézag. Ha esetleg egy levendula virágtól nem tudnád felhúzni, egyszerűen azt az egy útban lévő darabkát csippentsd le a kezeddel! A szövés ne legyen túl laza, hiszen száradás után még lazulni fog!

Ha teljesen a virágzat aljáig értünk, ahol már összeérnek a szárak, akkor végeztünk a szövéssel. A rövid, virágzathoz fogott szalagot és a hosszabb, szövésre használt szalagot összekötjük csomóba, hogy ne jöjjön szét, majd masnit teszünk rá!

A hosszú szalagot én egy kis tapasztalatszerzés után nem ilyenkor tekerem még fel csigásan a szárra, mert a szár egy-két nap múlva kicsit veszít nedvességtartalmából, megszárad, így térfogata is kisebb lesz, és a szalag lötyögni fog rajta. Ebben az állapotban tehát várj néhány napot, majd mikor már megszárad a szára, akkor tekerd fel csigaszerűen a szalagot a szárra, alul kösd meg csomóra, vágd egyenesre a szárak alját, és már kész is vagy. 🙂

Tipp!

Nem muszáj leragadnod a lila színnél! Készíthetsz más színű szaténszalagból is levendula buzogányt. Én kipróbáltam egy szép menta színűvel is. 🙂

Teljék benne sok-sok örömöd! 🙂

Szeretettel:

Vámosi Nóra

http://www.tunderporteka.hu